Hoe en waarom? Vaak gestelde vragen

Waarom Zoldercast Late-Night?
De muziekstijl die in Zoldercast Late-Night aan bod komt, is in Nederland niet of nauwelijks op de radio te horen. Als mensen de muziek echter horen, reageren ze maar al te vaak in de geest van “wat is dat voor muziek?” of “hoe kom je aan die muziek?”. Toen ik eenmaal zelf met podcasting was begonnen, kreeg ik al snel het idee voor een speciale podcast (internet radio-show) met deze smooth-jazz muziek.

Waar haal je de muziek vandaan?
Ik heb een uitgebreide verzameling met smooth jazz CD’s en ik ben een vaste klant van de iTunes Music Store ;-) Ook krijg ik regelmatig muziek toegestuurd van artiesten zelf, of van mensen die “hun” artiest graag eens in Zoldercast Late-Night voorbij willen horen komen.

Hoelang ben je met één aflevering bezig?
Eén aflevering kost me, inclusief het uitzoeken van de muziek, de research, het opnemen, afmixen en online zetten, ongeveer vier uur. Daarvan gaat ruim een uur in het uitzoeken van de muziek zitten. Ik heb zo’n 8.000 smooth jazz-nummers op m’n iPod en telkens als ik iets hoor dat interessant genoeg is voor de luisteraars, plaats ik het in een aparte afspeellijst. Ik heb altijd zo’n vier shows “vooruit” aan materiaal klaarstaan.

Hoe vaak wordt Zoldercast Late-Night geproduceerd?
Mijn streven is om er eentje per week te doen. Afhankelijk van de hoeveelheid reacties van luisteraars worden dat er meer - of minder ;-)

Wat zijn je favoriete artiesten?
Ik heb een brede smaak, maar ik ben met Smooth Jazz in aanraking gekomen via een vriend van me, die me in 1984 een CD van Dave Grusin liet horen. In 1985 maakte ik een concert mee van Dave Grusin en Lee Ritenour en toen was ik verkocht. Ik heb zo’n beetje alles uit die tijd in huis staan dat op het GRP-label (het label van Dave Grusin en Larry Rosen) is uitgebracht. Ik kijk expres uit met het draaien van mijn eigen favorieten in de show, omdat ik de luisteraar een zo breed mogelijke keuze wil geven. Maar af en toe slipt er wel eens een favoriet tussendoor ;-)

Hoe populair is deze muziek in Nederland?
De vraag alleen zegt al genoeg ;-) Haast niemand kent deze muziek. Ik schat dat het clubje smooth jazz-fans niet groter is dan 10.000 of zo. Ter indicatie: een willekeurige aflevering van Zoldercast Late-Night wordt ongeveer 500 keer beluisterd, hoewel het aantal wel iets begint te groeien. Dat komt ook omdat bekende Smooth Jazz-sites zoals smoothjazz.pagina.nl naar mijn show linken. Per week krijg ik er zo een stuk of 50 luisteraars bij.

Zoldercast Late-Night is een radioprogramma, maar jij noemt het een “podcast”. Wat is een podcast?
Een podcast is niets anders dan een radioprogramma dat je automatisch op je MP3-speler kunt zetten, bijvoorbeeld met behulp van iTunes als je een iPod hebt. Ik zie podcasting als een serieus medium; één van mijn projecten is de podcastingsite Podplaza.nl, waar je uiteraard ook Zoldercast Late-Night weer tegenkomt…

Edit this entry.